Expert panel

Acute pancreatitis

Ernstige pancreatitis is een complex en relatief zeldzaam ziektebeeld. Om de uitkomst van patiënten met een ernstige pancreatitis te verbeteren, is het belangrijk dat de behandeling voor deze patiënten gebaseerd is op het beste wetenschappelijk bewijs en expertconsensus. Naast multicentrisch onderzoek en centralisatie, is consultatie een van de speerpunten van de Pancreatitis Werkgroep Nederland. Daarom heeft de PWN in samenspraak met de Alvleeskliervereniging Nederland sinds 2005 een online landelijk multidisciplinair acute pancreatitis Expertpanel in het leven geroepen.

Landelijk Expertpanel

Het huidige acute pancreatitis Expertpanel bestaat uit 17 Experts. Dit zijn chirurgen, MDL-artsen en radiologen verspreid over het hele land. Alle Experts zijn zeer deskundig en ervaren in de zorg voor ernstige acute pancreatitis patiënten, maar ook in het onderzoek naar dit ziektebeeld. Hun werk voor het Expertpanel is op vrijwillige basis. Het Expertpanel werd genomineerd voor de IGZ ZorgVeiligPrijs 2010 en nam de tweede prijs in ontvangst, waarbij men ruim 60 andere kandidaten achter zich liet.

Consultatie

Het acute pancreatitis Expertpanel kan 24/7 worden geconsulteerd door alle behandelend artsen in Nederland. Het streven is om binnen 24 uur na consultatie een gebundeld advies terug te koppelen aan de aanvragend arts.

Klik hier om een advies aan te vragen bij het acute pancreatitis expertpanel.

Chronische pancreatitis

Het chronische pancreatitis Expertpanel geeft advies over behandeling van chronische pancreatitis en complicaties gerelateerd aan de chronische pancreatitis. Dit Expertpanel is opgericht in 2010 en is een initiatief van de Pancreatitis Werkgroep Nederland in samenwerking met de Alvleeskliervereniging. Het Expertpanel bestaat uit 17 leden: 9 chirurgen, 7 MDL-artsen en 1 radioloog, afkomstig uit 8 verschillende Nederlandse ziekenhuizen, die allen deskundig zijn op het gebied van chronische pancreatitis en dit op vrijwillige basis doen.

Het doel

Verbeteren van de behandeling van patiënten met een chronische pancreatitis door het geven van een toegespitst behandeladvies op grond van de meest recente richtlijnen en wetenschappelijke inzichten.

Consultatie

Het chronische pancreatitis Expertpanel kan 24/7 worden geconsulteerd door alle behandelend artsen in Nederland. Het streven is om binnen 4-5 dagen na consultatie een gebundeld advies terug te koppelen aan de aanvragende arts.

Klik hier om een advies aan te vragen bij het chronische pancreatitis expertpanel.