De alvleesklier

Zie voor meer info www.alvleesklier.nl.

Onderstaande informatie is globaal en omvat niet de gehele literatuur.

De alvleesklier (het pancreas) is een orgaan dat in de buikholte ligt, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm (duodenum) en staat in nauwe relatie met de grote vaten (aorta en vena cava) en de linker nier. Bij een volwassene is het pancreas 12 tot 15 cm lang en weegt ongeveer 70 tot 100 gram. Anatomisch wordt het pancreas in drie stukken verdeeld: de kop (caput), het lichaam (corpus) en de staart (cauda).

De alvleesklier heeft twee belangrijke functies:

  1. De endocriene functie: de productie van insuline, glucagon en somatostatine en de afgifte daarvan aan de bloedbaan. Afwijkingen in de insulineafgifte en gevoeligheid voor insuline zijn de hoofdproblemen bij suikerziekte (diabetes mellitus).
  2. De exocriene functie: de productie van spijsverteringssappen (trypsine, amylase, lipase en protease). Deze sappen worden uitgescheiden via de afvoerbuizen van het pancreas naar de twaalfvingerige darm (duodenum). Zij spelen een belangrijk rol bij de afbraak van voedsel in de darm en bij de opname van voedingsstoffen. Het pancreas maakt ook een stof die het maagzuur in de darm neutraliseert, natriumbicarbonaat. Tezamen kan de productie van deze sappen oplopen tot wel 3 liter per dag!